כאשר אנחנו יוצאים לחופשה, אין לנו הרבה חשק להתעסק בסיכונים השונים שכרוכים בה. למרות זאת, חשוב להיות מודעים אליה. מודעות כזאת עוזרת לנו לצמצם את הסיכון וגם לדעת כיצד לפעול נכון כאשר אירוע כלשהו התרחש. חופשות וטיולים מזמנים לנו כל מיני אטרקציות, חלקן יכולות להיות מסוכנות. מדובר במתקני שעשועים שונים בגני שעשועים, לונה פארקים או אפילו מתקנים ייעודיים כגון קפיצת באנג'י או קרוסלות שונות. סיכון נוסף יכול להיגרם מסוגים שונים של ספורט, בייחוד ספורט מוטורי לסוגיו. דוגמאות לסוגי ספורט כאלו הן רבות וכוללות: החלקה על הקרח, מכוניות קארטינג, מגלשות הרים, צניחה ועוד רבים אחרים. במאמר הזה ננסה לעזור לכם להבין אם אתם עומדים בפני אטרקציה מסוכנת. נעזור להציג בפניכם את אפשרויות התגובה שלכם כאשר משהו קורה.
חשוב לדעת כיצד להגיב
נתחיל דווקא מהאפשרויות העומדות בפניכם כאשר נפצעתם באתר כזה בארץ או בחו"ל. ראשית, התכוננו מראש עם מספרי החירום באותה מדינה. לכל מדינה יש מספר שונה לשירותי רפואת החירום, הכיבוי והמשטרה. דבר שני, הוא הודעה לגורמים רשמיים במקום האירוע. במקרה של פציעה תוכלו להיעזר באתר LAWTIP בנוגע לדרך הפעולה המומלצת. אם אתם נמצאים לאחר הפציעה באתר תוכלו ליצור תיעוד של המתקן. אם נפצעתם קשה מידי, תוכלו להיעזר בחבר או בן משפחה איתו הגעתם למקום שיתעד. זה יעזור לכם לאחר מכן במקרה שתצטרכו להוכיח רשלנות בהליך משפטי כלשהו.
זיהוי מוקדם של אטרקציות מסוכנות
לפעמים הדרך הכי טובה היא פשוט להימנע מאטרקציות מסוכנות. כיצד תדעו אם אטרקציה היא מסוכנת או לא? תוכלו להיעזר בנקודות הבאות:
'מפחיד' הוא לא בהכרח 'מסוכן' ולהיפך
חשוב מאד להבין שדווקא אטרקציות שנראות מפחידות, כגון מתקני לונה פארק שונים (ואכן, יש כאלה שהם מפחידים מאוד) הן לאו דווקא מסוכנות. מהצד השני, קיימות אטרקציות שנראות תמימות שיכולות להיות מסוכנות, למשל מכוניות מתנגשות או מגלשות הרים שנפוצות באלפים.
הצוות במקום
אם אתם רואים צוות ששומר על ההנחיות, מעיר מידי פעם למישהו על שמירה על הכללים ובכלל, נראה עירני – זהו סימן טוב. לעיתים המשגיחים נמצאים שם ונראה שהם פשוט חייבים להיות נוכחים בגלל איזה חוק או תקנה. הם ישבו על כיסא, אולי ישחקו בנייד, יעשנו, ישוחחו עם עצמם ויהיו לא חברותיים. כל אלו הם סימנים לאתר שלא מתוחזק טוב והוא גם מסוכן.
מצב הציוד
עמדו על כך שהציוד יראה טוב. במקרים רבים יש משמעות לציוד חדש. למשל כאשר מדובר בסקי, החלקה על הקרח או מגלשות הרים. ציוד חדש יהיה בטיחותי יותר. שימו לב לתחזוקה של הציוד. חלודה על מתקן בלונה פארק מצביעה על כך שבעל הבית חוסך על תחזוקה. האם הוא חוסך גם על תחזוקת החלק המכאני בציוד? זו שאלה שלא אתם צריכים לענות עליה… במקום זאת חפשו אטרקציה בה הציוד נראה מתוקתק.
עשו מחקר
לא כל הפעילויות מסוכנת באותה המידה. מחקר קטן באינטרנט יחשוף אתכם לסיכונים השונים בפעילויות אותן תרצו לבצע. לעיתים יש שוני גדול בסיכון בין פעילויות דומות עם הבדל קטן – למשל רכיבה על אופני כביש או אופני הרים. לפעמים תקבלו עצות ספציפיות שישפרו את הבטיחות לפעילות מסוימת למשל חבישת קסדה ומשקף בעת גלישת סקי.
חשוב להיות מודעים גם בחופשה לסיכונים השונים ולא להתבייש לעצור, לבטל פעילות ולהגיד 'זה לא נראה לי'. לפעמים יש משמעות גם לתחושת הבטן ובכל מקרה, לא תוכלו ליהנות בפעילות שיש לכם תחושה לא טובה לגביה. והכי חשוב – אל תתנו גם לעובדה שכבר שילמתם ולא ניתן לקבל החזר, להיכנס למערכת השיקולים בענייני בטיחות.